Geschiedenis van baansport Opende

Geschiedenis

De Stichting Baansport Opende (SBO) is opgericht in 1983 met als doelstelling de motorsport en met name de grasbaansport in Opende en de wijde omstreken te promoten. Opende had in die jaren een bekende klank in de grasbaanwereld, want meervoudig Nederlands kampioen Folkert Bakker was woonachtig in dit Fries/Groningse grensdorp. Vier baansportliefhebbers, waaronder Folkert Bakker, staken de koppen bij elkaar en de oprichting van de SBO was een feit. Een jaar later werd de eerste wedstrijd georganiseerd. In het begin werd er op nationaal niveau gereden, maar toen de organisatie ‘body’ had gekregen en steeds meer volwassen werd ging men aan het grotere, internationale werk denken.

Erelijst

De erelijst van Opende kent grote namen. Tjalle Reitsma was in 1984 de eerste winnaar. Latere winnaars waren o.a. zijn landgenoten Harm Horstede, Hielke de Graaf, Uppie Bos en Paul Ellens, stuk voor stuk renners die ook Europees een woordje meespraken. Sinds Opende internationaal ging rijden wist alleen Anne van der Helm nog de eindzege te grijpen. Voor de rest was de buitenlandse inbreng met wereldtoppers als Bernd Diener, Simon Wigg en Matthias Kröger te sterk voor de nationale afvaardiging.

Vrijwilligers

Het bestuur wordt bijgestaan door een veertigtal deskundige vrijwilligers, waarvan velen al vanaf het begin betrokken zijn bij de organisatie.

Evenement

Elk jaar wordt een tweedaags grasbaanevenement georganiseerd. Op de vrijdagavond wordt begonnen met wedstrijden voor de jeugd- en juniorklassen, terwijl op zaterdagavond de internationale klassen worden verreden.

Kor Dijkstra bokaal

Door het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Grootegast wordt elk jaar de Kor Dijkstra bokaal beschikbaar gesteld. Deze gewilde prijs is genoemd naar de heer K.B.Dijkstra, burgemeester van de gemeente Grootegast en is bestemd voor de winnaar van het baanrecord, waaraan de vier tijdsnelsten uit de training mogen meedoen.

Terrein

Het circuit is gelegen achter de boerderij Provincialeweg 96 te Opende en is gemakkelijk bereikbaar. Vanaf de A 7 (Groningen – Heerenveen) wordt de route met pijlen aangegeven. Op A7 afslag Marum of afslag Surhuisterveen

Sponsors

Het evenement wordt gedragen door een groot aantal sponsors. Hoofdsponsor vanaf het begin is de Spaar en Voorschotbank, Torenplein 7, 9231 CG Surhuisterveen (tel. 0512-369999).

Organisatie

Secretariaat:|

H. Veenstra Verlaatsdam 18 9231 MG Surhuisterveen

Tel. (+31)512-360968 Mob. 06-54223187